بایسته های دوران حاملگی
مراقبتهای دوران حاملگی
تاثیر اشعه x بر زن حامله
عکسبرداری با اشعهٔ ایکس (X) از مادر در دورهٔ بارداری بخصوص از ناحیهٔ لگن و تخمدانها، رشد جنین را مختل میسازد و احتمال وقوع نقص عضو و عقب ماندگی ذهنی و نیز سقط جنین را افزایش می دهد. عکسبرداری با اشعهٔ ایکس (X) از قسمت پائین شکم ولگن حتی قبل از حاملگی نیز برسلولھای جنسی مادروپدر اثر سوء می گذارد و احتمال بروز اختلال در رشد جنین را افزایش میدهد. انفجارها و نیز دفن فضولات اتمی در زیرزمین ویا درقعراقیانوسها، برای سلامت بشر تهدیدی جدی محسوب میشود.
تاثیر RH بر روی نوزاد
گاهی زردی نوزادان بدلیل اختلال RH می باشد.
وقوع اختلال مربوط به Rh خون نادر است، و برای وقوع آن باید خون مادر Rh منفی و پدر Rh مثبت و جنین Rh مثبت باشد. اختلال مربوط به Rh در زایمان اول، کمتر اتفاق میافتد؛ زیرا آنتی کر در خون مادر فوراً تولید نمیشود و به زمان نسبتاً طولانی نیاز دارد و معمولا از زایمان دوم به بعد مشکل بوقوع می پیوندد. در صورتی که اختلال زود تشخیص داده شود، از طریق درمانهای پزشهای نتایج وخیم آن تا حد زیادی قابل پیشگیری است. مثلاً می توان با استفاده زودتر از دستگاه زردی نوزاد از افزایش آن جلوگیری نمود.
سن مادر به هنگام بارداری، در رشد طبیعی جنین مؤثر است. پیشرفت علم پزشکی، از مرگ ومیر مادران به هنگام وضع حمل، به طور چشمگیری کاسته است.
تحقیقات نشان داده اند که احتمال تلف شدن مادران براثر زایمان در سنین ۲۳ تا ۲۹ سالگی در حداقل قرار دارد . احتمال تولد نوزادان عقب مانده در مادرانی که سن آنان کمتر از بیست و یا بیشتر از سی و پنج سال بوده ، از سایر سنین بیشتر است.